categorieën

Kiekebooo kraamkado
0
0 product(en) - € 0,00
Kiekebooo kraamcadeau
0
0 product(en) - € 0,00

Wat is het verschil tussen GOTS en OEKO-Tex?

By Jacqueline Slingerland - 10 sep 2023 418 0 comments

In de zoektocht naar duurzame textielproducten stuiten consumenten vaak op termen als GOTS en OEKO-TEX. Maar wat betekenen deze certificeringen nu eigenlijk? In deze blogpost gaan we dieper in op het verschil tussen GOTS en OEKO-TEX en waarom ze van belang zijn voor milieubewuste consumenten.

GOTS en OEKO-Tex zijn allebei labels die laten zien dat kleding en spullen op een goede manier gemaakt zijn. Maar er zijn een paar verschillen:

Wat is GOTS?

GOTS staat voor Global Organic Textile Standard. Het is een wereldwijd erkende certificering die garant staat voor de biologische oorsprong van textielproducten. Deze certificering zorgt ervoor dat de materialen in de kleding goed zijn voor de natuur. Ze worden op een gezonde manier geteeld, zonder slechte chemicaliën.

Wat betekent OEKO-TEX?
OEKO-TEX is een label dat garandeert dat textielproducten zijn getest op schadelijke stoffen en dat ze veilig zijn voor menselijk gebruik. Dus als je kleren met het OEKO-Tex label draagt, weet je dat ze veilig zijn voor je huid. Het is belangrijk op te merken dat OEKO-TEX zich niet richt op de milieuvriendelijkheid van het productieproces of de oorsprong van de vezels, maar uitsluitend op de aanwezigheid van schadelijke stoffen.

Biologische Oorsprong vs. Veiligheid
Het belangrijkste verschil tussen GOTS en OEKO-TEX ligt in hun focus. GOTS richt zich op het bevorderen van biologische oorsprong en duurzame productieprocessen, terwijl OEKO-TEX zich concentreert op het waarborgen van de veiligheid van het eindproduct voor de consument. 

Milieuvriendelijke productie vs. veilige consumptie
Met GOTS ben je verzekerd van een productieproces dat minder impact heeft op het milieu. Het bevordert het gebruik van biologische landbouwmethoden, minimaliseert het gebruik van schadelijke chemicaliën en promoot water- en energiebesparing. OEKO-TEX daarentegen is gericht op de gezondheid en veiligheid van de consument, zonder specifieke eisen voor het productieproces zelf.

Duurzaamheid en Transparantie
GOTS-certificering vereist volledige transparantie in de gehele toeleveringsketen. Van de oorsprong van de vezels tot aan het eindproduct, alle betrokken partijen moeten voldoen aan strikte duurzaamheidsnormen. OEKO-TEX biedt geruststelling met betrekking tot de afwezigheid van schadelijke stoffen, maar gaat niet zo diep in op de duurzaamheid van het productieproces.

De beste keuze hangt af van je prioriteiten
Het kiezen tussen GOTS en OEKO-TEX hangt af van je persoonlijke voorkeuren en prioriteiten. Als je de nadruk legt op biologische vezels en een milieuvriendelijk productieproces, dan is GOTS wellicht de beste keuze. Als je vooral geïnteresseerd bent in de veiligheid van het eindproduct, dan biedt OEKO-TEX de geruststelling die je zoekt.

Als je op zoek bent naar een kraamkado dat niet alleen liefdevol is, maar ook vriendelijk voor de planeet, is het de moeite waard om te kijken naar producten met een GOTS-certificering. 

Door te kiezen voor een GOTS-gecertificeerd kraamkado geef je niet alleen een bijzonder geschenk, maar draag je ook bij aan een schonere en gezondere planeet voor de nieuwe generatie.

Binnen de wereld van GOTS-gecertificeerde producten zijn er talloze opties beschikbaar voor milieubewuste ouders gevers. Van schattige biologische babykleding van het Nederlandse merk Fresk tot zachte hydrofieldoeken en knuffels van het merk Jollein, gemaakt van duurzame materialen, de keuzes zijn eindeloos. Elk kraamkado met een GOTS-certificering vertelt een verhaal van toewijding aan het milieu en zorg voor de gezondheid van de baby. Bovendien zijn deze geschenken vaak van uitzonderlijke kwaliteit, zodat ze langdurig gekoesterd kunnen worden en zelfs doorgegeven aan toekomstige generaties. Kortom, met een GOTS-gecertificeerd kraamkado geef je niet alleen een tastbaar geschenk, maar ook een boodschap van liefde voor de aarde en de kostbare nieuwe toevoeging aan de familie.

 

Wat is het verschil tussen GOTS en OEKO-Tex?

Gerelateerde producten

Duurzaam
Duurzaam
Duurzaam
ionicons-v5_logos